На кафедрі КНСА ЧДТУ пройшло засідання Секції комп’ютерних наук та управління проектами Осередку НТШ у Черкасах

21 березня 2024 року в Черкаському державному технологічному університеті на кафедрі комп’ютерних наук та системного аналізу пройшло засідання Секції комп’ютерних наук та управління проектами у межах ХХХV березневої наукової сесії Осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка в Черкасах, присвяченої 210-річчю з дня народження Кобзаря.

На початку засідання, за дорученням ректора ЧДТУ Олега Григора, перший проректор ЧДТУ Артем Гончаров привітав учасників засідання із відновленням діяльності наукового об’єднання фахівців у галузі інформаційних технологій.

– Вітаю вас із тим, що вдалося реанімувати та продовжити розвивати Наукове товариство імені Тараса Шевченка в Черкасах. Наукова діяльність членів секції комп’ютерних наук та управління проектами Осередку не припинялась ні на мить, про що свідчать результати наукових розвідок викладачів і аспірантів кафедри. Підтвердженням цьому є організація і проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Інформаційні технологій в освіті, науці й техніці». Зокрема за результатами останньої VI конференції «ІТОНТ-2022» було надруковано збірку наукових статей у виданні Springer, включену до наукометричної бази Scopus. Бажаю всім учасникам наукового товариства плідної роботи, розвитку, процвітання, успіхів та всього найкращого, – зазначив у вітальній промові перший проректор ЧДТУ Артем Гончаров. 

Завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу ЧДТУ, професор Юрій Триус розпочав роботу засідання із презентації історії Наукового товариства імені Тараса Шевченка і його Осередку у Черкасах.

– Традиційно в березневі дні, коли відзначають день народження Тараса Шевченка, проводяться наукові заходи по всіх секціях і комісіях, які є в науковому товаристві взагалі в Україні з головним осередком у Львові і ще 17 регіональних осередках по Україні. Сьогодні, після тривалої перерви, через 14 років, ми поновлюємо діяльність секції комп’ютерних наук та управління проектами Осередку. Ми згадуємо 151-річну історію створення НТШ і 27-річну історію його Осередку у Черкасах, говоримо про сучасні проблеми у комп’ютерних науках, будуємо нові плани щодо діяльність нашої секції. У нас є деякі пропозиції щодо перспектив, зокрема ми б хотіли змінити назву секції, щоб залучати більше науковців у галузі інформаційних технологій, зокрема молоді. – зазначив завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу ЧДТУ Юрій Триус, голова Осередку НТШ у Черкасах у 1997-2002 р.р.

Професор Юрій Тесля, перший голова секції комп’ютерних наук Осередку, і професор Олена Данченко, нинішній голова секції, у своїх виступах згадали про передумови її створення, про вплив діяльності секції на розвиток наукового осередку, про його роль у становленні молодих науковців, про активну видавничу діяльність Осередку, а також висловили побажання щодо перспектив діяльності секції.

Упродовж зібрання науковці розглянули та обговорили низку актуальних тем у галузі інформаційних технологій і систем, які були запропоновані доповідачами, зокрема: інформаційну технологію управління інформаційними ризиками в проектах цифрової трансформації бізнесу; математичне і комп’ютерне моделювання процесів і систем засобами Matlab Simulink; інформаційну технологію керування транспортним засобом на базі адаптивної безступеневої механічної трансмісії; практичне застосування методів та інструментів Data Mining в бізнесі; методи та засоби управління ризиками в ІТ-проектах; інформаційно-аналітичну систему оцінювання рівня ризику банкрутства підприємства.

До засідання секції також долучилися аспіранти і студенти факультету інформаційних технологій і систем, які роблять свої перші кроки у науці.

Бажаємо членам секції комп’ютерних наук та управління проектами надалі розвивати кращі традиції Осередку НТШ у Черкасах і слугувати досягненню основної мети його діяльності «Збагачувати духовну та матеріальну культуру українського народу, сприяти його національному відродженню, зміцнювати Українську державу».

Посилання на новину на сайті ЧДТУ