Посвята в студенти ЧДТУ

Шановні першокурсники!

Прийміть щирі вітання від імені професорсько-викладацького складу кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу з чудовою подією у вашому житті – «Посвята в студенти ЧДТУ»!

2.5 тисячі років тому китайський мислитель Конфуцій сказав: «Я чую – і забуваю, я бачу  – і запам’ятовую, я роблю – і я розумію!»

Тому, дорогі першокурсники, не будьте пасивними спостерігачами і слухачами під час навчання в університеті, будь активними і діяльними на кожній лекції, на кожному семінарі або лабораторній роботі, будьте небайдужими і креативними як в аудиторіях, так за їх межами!

Лише тоді Вас чекає успіх на шляху у доросле, самостійне і професійне життя. Але цей шлях непростий і тернистий.

Нагадаю один цікавий факт з життя давньогрецького математика і філософа Евкліда. Єгипетський цар Птолемей попросив Евкліда швидко, легко і максимально просто навчити його геометрії. На що Евклід відповів «Немає царського шляху в геометрії».

Узагальнюючи відповідь Евкліда, можна сказати, що немає легкого шляху в опануванні будь-якою наукою, у навчанні будь-якої дисципліни, немає легкого шляху в здобуванні знань. Хоча нинішнім студентам трохи легше ніж Птолемею, бо у них є комп’ютери, різноманітні гаджети, Інтернет і Google. Але, дорогі студенти, пам’ятайте вашу роботу ніхто і ніщо не зробить за вас.

Три речі ніколи не повертаються назад – час, слово і можливість.

Тому: по-перше, не втрачайте дарма час, цінуйте кожну хвилину свого життя і перебування в університеті: навчайтесь, розвивайтесь, спілкуйтесь, змагайтесь, кохайте.

По-друге, не кидайте своїх слів на вітер, дотримуйтесь даних обіцянок і  будьте людиною слова. Тоді ви будете користуватися повагою і авторитетом у своїх друзів, колег і, головне, майбутніх роботодавців.

По-третє, не втрачайте тих можливостей, які пропонує вам оточуючий світ, намагайтесь побачити у швидкому темпі життя головне, знайдіть свою мету і йдіть наполегливо до неї, бо немає таких перешкод, які не можна було б подолати наполегливістю (Леонардо Давінчі).

Нехай Вам щастить! Зі святом!

Завідувач кафедри КН та СА, професор Триус Ю.В.